VIDEO: Kinderboek over verzetsheld Jarl Ruinen uit Ee gepresenteerd

Foto: Sake Beerstra Foto: Sake Beerstra

EE – Een bijzonder kinderboek over de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Klasina van der Werf, werd maandagmiddag gepresenteerd in de Eben Haezerkerk in Ee. Rode draad van het verhaal is dokter en verzetsheld Jarl Ruinen. Ruinen werd op 22 januari 1945, samen met negentien anderen, door de Duitsers in Dokkum gefusilleerd.

Enkele maanden later dat jaar, op 21 juni, werd Jarl Ruinen herbegraven in Ee. Uit eerbetoon zette vrijwel iedere dorpsbewoner van Ee een foto van Jarl Ruinen op de schoorsteenmantel. Voor hen was dokter Ruinen een held.

EDUCATIEPROJECT

Het kinderboek maakt onderdeel uit van een breder educatieproject, waar de plaatselijke basisschool aan meedoet. Zo schreef zanger Onno Loonstra uit Ee enkele liedjes die hij maandag samen met het kinderkoor van de school ten gehore bracht.

Na de presentatie werden witte rozen bij het graf van Ruinen gelegd. De kinderen kregen na afloop een exemplaar van het boek mee, en daarnaast een fotolijstje. Zo mochten ze, net als 76 jaar geleden, de foto van Jarl Ruinen op een speciale plaats in huis zetten. 

Aaigooien
Oud papier

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/