Presentatie educatieproject over Tweede Wereldoorlog in Ee

Foto's: Nanne Nicolai Foto's: Nanne Nicolai

EE - Op maandag 21 juni is in Ee een nieuw educatieproject over de Tweede Wereldoorlog gelanceerd. Het gaat om een kinderboek, bijbehorende liedjes en een film. Rode draad van het verhaal is dokter en verzetsheld Jarl Ruinen.

21 juni was de dag dat Jarl Ruinen uit Ee werd herbegraven in Ee (76 jaar geleden). Hij heeft veel mensen in de oorlog gered en werd op 22 januari 1945 in Dokkum - samen met 19 anderen - doodgeschoten door de Duitsers. Uit eerbetoon zette vrijwel iedere dorpsbewoner van Ee een foto van Jarl Ruinen op de schoorsteenmantel. Voor hen was dokter Ruinen een held. 

Vanwege het slechte weer werd de presentatie in de Eben Haëzerkerk gehouden. Bijzonder was dat zijn dochter Lineke Ruinen hierbij aanwezig was. Ook de beste vriend van de zoon van Ruinen – Lubbert Visser – was erbij. De zoon van verzetsstrijder Ids de Beer uit Nes heeft de voorpagina van het boek getekend. Hij was eveneens aanwezig. Een BS'er kwam deze middag in tenue langs om een 'geheim' pakketje te brengen. Het waren de kinderboeken die Klasina van der Werf schreef voor dit educatieproject. Ook had hij de trailer van de bijbehorende film bij zich.

Vier liedjes

Zanger-liedjesschrijver Onno Loonstra uit Ee heeft vier liedjes gemaakt die aansluiten bij het verhaal dat Klasina van der Werf schreef voor het kinderboek. Samen met een kinderkoor van CBS De Gearing uit Ee, onder leiding van 'muziekjuf' Zwaanette Dijkstra, nam Onno Loonstra deze liedjes op in de Dream Project Studios in het dorp. Bij één lied – Us Heit – maakte hij een muziekclip met unieke beelden die door Jarl Ruinen zelf gemaakt zijn in de oorlog.

Monument

Na de presentatie gingen de kinderen samen met de genodigden en onder leiding van de BS'er naar het graf/monument van Jarl Ruinen. Alle kinderen legden daar een witte roos neer. Tot slot speelde juf Tiny het Taptoe-signaal. De kinderen kregen na afloop allemaal een boek en een fotolijstje mee naar huis met daarin de foto van Jarl Ruinen. De foto van Ruinen mogen de kinderen uit Ee op een speciale plek in hun huis zetten. Net als 76 jaar geleden.


Het boek

Jarl, het verhaal over een dokter en verzetsheld


Maak kennis met Jarl Ruinen, een dokter en verzetsheld uit het Friese dorpje Ee. Hij heeft met gevaar voor eigen leven vele Joodse en andere onderduikers gered in de Tweede Wereldoorlog. Jarl is op 22 januari 1945 doodgeschoten door de Duitsers. In dit boek vertellen Lubbert en Lineke het verhaal van Jarl Ruinen, zoals ze het zelf beleefden. Lubbert speelde altijd bij Ruinen thuis en Lineke is zijn dochter. Zij maakten de oorlog als kind mee, net als Tonny die ondergedoken zat in Ee. Deze drie verschillende kinderen hebben één ding gemeen met elkaar: 'Onze onbezorgde jeugd was in één klap voorbij.'


Het boek speelt zich af in Noordoost-Friesland en is geschikt voor kinderen vanaf de bovenbouw vande basisschool. Ook voor volwassen is het interessant om te lezen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun eigen regio is gebeurd. De tekening op de omslag is gemaakt door Freerk de Beer uit Dokkum, zoon van verzetsstrijder Ids de Beer. Hij maakte deze tekening toen hij acht jaar was ter ere van zijn heit. Klasina van der Werf heeft het boek geschreven en vormgeefster van het boek is Afie Schilstra-Riemersma van Lauwers Reclame in Dokkum. Het educatieproject is mede

mogelijk gemaakt door: Gemeente Noardeast-Fryslân, CBS De Gearing, Dorpsbelang Ee, Protestantse Gemeente Ee, Oostrum-Jouswier en Prins Bernhard Cultuurfonds. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde in Dokkum en bij de Primera in Damwâld.

Verloren..
Aaigooien

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/