Nieuws uit 'It Braakhok'

It Braakhok in Ee  is een begrip. Zeker voor de eigen inwoners. De laatste tijd is er veel gaande in en rondom It Braakhok. Wie de tijd neemt om door één van de kleine ruitjes van It Braakhok te loeren ziet dat er veel veranderd is. Al het vlas, de gereedschappen, machines en andere museumstukken zijn verdwenen. It Braakhok is een leeg hok. Voor de vakantie is alles uit het museum gehaald, gesorteerd en in depot gebracht. Daar wacht het op betere tijden, It Braakhok 2.0. 

41 jaar geleden, in 1976, is 'It Braakhok' opgericht. Het is een museum waar het bewerken van vlas zichtbaar wordt gemaakt. Het bevindt zich in het originele braakhok waar vroeger de vlasbewerkingen plaats vonden. De laatste jaren was het museum alleen op afspraak geopend. Bezoekers moesten dan het telefoonnummer wat op de deur stond bellen. Dit bleek voor veel toeristen een te hoge drempel te zijn. Het aantal bezoekers liep dan ook terug.

Dat moest anders en mede daarom wordt It Braakhok de komende tijd geheel opnieuw ingericht. Het is de bedoeling dat het museum straks dagelijks geopend is. Bezoekers kunnen zo naar binnen lopen en de expositie vanachter glas bewonderen. Door toepassing van beeld en geluid zal het een levendige expositie zijn. Een belangrijk deel van het museum, en misschien wel de beste museumstukken, zijn de mannen van de demonstraties. Op gezette tijden vinden er straks demonstraties in het repelen en breken van het vlas plaats. Een grote glazen wand wordt dan geopend zodat de aanwezige machines gebruikt kunnen worden.

Hoe en wat en hoe precies, daar zijn de experts momenteel druk mee. Onder andere Artitude uit Leeuwarden is hiervoor ingeschakeld. Zij denken na over en maken een plan voor de invulling en de mogelijkheden. Onze dorpsgenote Klasina van der Werf heeft als tekstschrijfster de opdracht gekregen om alle teksten te verzorgen. Inmiddels zijn de vitrines en glazen wanden in het museum geplaatst en wachten op de invulling. 
Begin volgend jaar wordt It Braakhok weer geopend en zal dan, in tegenstelling tot het verleden, elke dag geopend zijn. Wij houden u op de hoogte.

 

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31