Groot feest op Oudejaarsdag in Ee

Wat vorig jaar begon als een grap, werd op oudejaarsdag werkelijkheid. Na veel navraag onder de ouderen kwam de carbidploeg tot de conclusie:50 jaar carbidschieten in Ee. Samen met de duivenvereniging SSA en dorpshuis de Jister begonnen de vergaderingen in februari. Gelukkig waren we het er met zijn allen over eens: oudejaarsdag moest een groot feest worden!

Toen begon de drukte voor de carbidploeg, alle namen van carbidschieters bij elkaar zoeken van de laatste 50 jaar. Harm Idsardi had gelukkig alle opgave lijsten van de 29 jaar dat hij bij de carbidploeg zit nog in zijn bezit, Meindert de Jong houdt het van de laatste jaren bij. Maar liefst 312 uitnodigingen gingen de hele wereld over. Van  Canada tot Denemarken, overal zitten “oude” Carbidschieters. We kregen maar liefst 119 aanmeldingen binnen! Alles moest geregeld worden tot in de kleinste details. Vergunningen, tent en natuurlijk niet te vergeten de band. 

Na een jaar vergaderen brak de week voor oud en nieuw aan. Met 25 vrijwilligers uit het dorp kunnen de opbouwdagen beginnen. Dinsdagavond werd er door een grote groep mensen, geld opgehaald voor de vuurwerkshow, de opbrengst was SUPER! Woensdagmiddag kwam Zijlstra verhuur Dokkum al het benodigde brengen wat achter de tent moest staan, dranghekken werden gehaald bij de gemeente. Donderdagmorgen kon het echte opbouwen beginnen van het veld en de tent. Om iets voor 8 uur stond de koffie te pruttelen in het duivenlokaal, Van Kammen tenten en catering was mooi op tijd voor de opbouw van de tent, na het vroege bakje gauw het duivenlokaal uit, en klaarzetten maar! Het meeste opbouwen was het veld, maar met zoveel vrijwilligers was dat in een mum van tijd klaar. In de middag de tent nog even inrichten en toen was de donderdag alweer om. Vrijdags begonnen we om 13.00uur om de laatste dingen klaar te zetten. In de avond was er de vrijwilligersavond. Deze duurde niet te lang uiteraard, want iedereen moest de volgende dag alweer vroeg op.

Daar was dan eindelijk de dag aangebroken waar we het hele jaar als team naartoe hadden geleefd. Zes uur in de ochtend stroomde de koffie al door het apparaat en de kachel stond op standje tropisch. Alle 150 melkbussen moesten nog naar het veld toen de eerste reünie gasten binnendruppelden. Om iets over 8 uur begon het carbid schieten en er werd ook op hoog tempo geschoten tot de koffiepauze. In de feesttent was de gehele dag een mooie film te zien gemaakt door Dickie Zijlstra. Na de koffie werd de dag officieel geopend door niemand minder dan de dorpsomroeper Melle Pieter Prins.Toen was het de beurt aan Burgemeester Waanders. Zij deed het eerste officiële schot om 10 uur onder begeleiding van de lokale drumband van Ee.

Pers vanuit heel Nederland was op oudejaarsdag in grote aantallen naar Ee gekomen. Jeugdjournaal, Omrop Fryslan, Burt Sytsma, Anja Postma, Waldnet, Radio NOF,ze kwamen overal vandaan. Ee is dan ook goed op de kaart gezet.

Rond de klok van 12uur was het tijd om de inwendige mens te verzorgen. Er stond een groot stamppot buffet klaar voor de 120 deelnemers. Traditiegetrouw maken we ook dit jaar een groepsfoto. Na de lunch werd er nog met zijn allen een uur lang doorgeknald. Daarna met zijn allen het veld opgeruimd, Douwe Wouda hield de tijd bij, en we kunnen melden dat we met zijn allen een nieuw record hebben gehaald: binnen 17 minuten en 43 seconden was alles weer spik en span. Dat was ook nodig, want op de achtergrond waren de klanken van Dj Renze al te horen, het feest kon beginnen! De hele dag was het al groot feest in de tent en in de avond om 20.00uur kwam Allround coverband “De Koffer” op de planken om de dag goed af te sluiten. In de tent werd er met zijn allen afgeteld tot 00.00 uur. Het nieuwe jaar begon daarna goed met een spetterende vuurwerkshow! Daarna was het nog lang gezellig onder de muzikale deuntjes van de het Jister Piraten team van Ee.

Wij als organisatie kunnen terug kijken op een meer dan geslaagde dag. Wij willen dan ook alle vrijwilligers en bezoekers bedanken en graag tot volgend jaar!

De Carbidploeg Ee 

-- Houdt www.facebook.nl/dorp.ee2 

Foto's: Burt Sytsma

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30