Wát nou krimp: Babyboom in Ee

Wát nou krimp: Babyboom in EeIn Ee zijn in de afgelopen drie maanden maar liefst twaalf baby’s geboren. Tien van de twaalf jongste dorpsbewoners waren vrijdagavond aanwezig bij de dorpsbelangvergadering van Ee.

,,In rykdom foar it hiele doarp’’, stelde voorzitter Hans Kroodsma van Dorpsbelang.

Klik hier om het hele artikel van Klasina van der Werf te lezen.

En klik op "lees meer" om het jaarverslag van Dorpsbelang van vorig jaar te lezen

 

 

Jaarverslag 2015

Vele handen maken licht werk zegt het spreekwoord. Dit wordt in ons dorp zeker in praktijk gebracht, gezien de vele vrijwilligers en commissies die zich dit jaar weer enorm hebben ingezet voor ons dorp.

De betrokkenheid is groot en dat is ook te zien aan ons ledenbestand, dat elk jaar groeit. Nieuwe bewoners proberen we bij ons dorp en activiteiten te betrekken. Samen met de redactie van het Iester Nijs en de website hopen we onze leden goed te informeren en te betrekken bij ons mooie dorp.

In januari kregen we goed nieuws. Nieuws vanuit de provincie. Onze Voorweg/Uniatsrjitte zal drastisch aangepakt worden. Een projectteam werd aangesteld en wij als dorpsbelang en bewoners van Ee mogen meedenken aan verbeteringen omtrent deze weg. Een investering van ongeveer 1,3 miljoen euro.

Zo hebben we dit afgelopen jaar ook weer met verschillende partijen overleg- en brainstormsessie gehad. In oktober hebben we een overleg gehad met dorpshuis de Jister. In januari en juni met de feestcommissie.  Met basisschool de Gearing hadden we in maart een overleg moment. Ieder jaar organiseren we samen de Himmeldei. In oktober zijn we met een groepje mensen aan het brainstormen geslagen over eventuele mogelijkheden rondom Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Zouden we hier in mee kunnen liften? Een tal van ideeën en activiteiten zijn naar voren gekomen, waar we vast in de toekomst iets mee willen doen. In december hebben we een gezamenlijk overleg gehad met de DOM commissie met als thema: van plan naar realisatie Flaaksplein/Flaaksmuseum.  We ervaren deze overleg momenten/brainstorm- sessies als zeer waardevol. Samen versterken we elkaar en houden we elkaar op de hoogte.

Vrijdag 27 maart stond in het teken van een grote schoonmaak in Ee. Diverse mensen zijn bezig geweest om het zwerfvuil in de buurt op te ruimen. Vrijdagmiddag gingen alle kinderen van CBS de Gearing aan de slag. Een viertal juryleden uit Dokkum gingen vervolgens aan de slag met het beoordelen van "de Skjinste strjitte fan Ie." Frans Vlasman toerde het viertal met paard en koets door het doarp Ie. ’s Avonds tijdens onze ledenvergadering in dorpshuis "De Jister" reikte wethouder Pietsje de Graaf de "Gouden griper" uit aan Jolanda Kingma van de Koarte Bun. De eervolle vermelding was voor buurtschap Tibma. We kunnen terugkijken op een geslaagde ledenvergadering met een geweldige opkomst. We hebben deze avond afscheid genomen van Geart Kooistra als lid van ons bestuur en mochten Jan Jelle Braaksma verwelkomen als nieuw lid.

Op 1 april is de huisartspraktijk in Ee overgedragen aan de heer Glastra van Loon. Om huisartsenzorg in onze regio voor de toekomst te waarborgen zijn de praktijken van Anjum en Ee samengevoegd. De praktijk is gevestigd in Anjum, maar er wordt ook in het praktijkgebouw in Ee twee keer per week spreekuur gehouden en kunnen medicijnen afgehaald worden. Op vrijdag 10 april hebben we afscheid genomen van onze huisarts dr. J.A. Lamers en hebben we onze nieuwe huisarts dr. Glastra van Loon verwelkomt tijdens een gezellige en drukbezochte receptie in ons dorpshuis de Jister.

 

In het jaar 2015  was het 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. In het kader van dit bijzondere herdenkingsjaar heeft de 4 mei commissie dhr. Reinder Postma uitgenodigd op donderdag 30 april om ons als Jisters iets te vertellen over Ee en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maandagavond 4 mei was er een gedenkwaardige avond bij het graf van Dr. Ruinen.  Na een toespraak, gedicht, last post, de 2 minuten stilte en het volkslied volgde een bloemlegging in de vorm van een krans namens de gemeente en vervolgens legde een tweetal kinderen een bloemstuk namens de school. Daarna mochten de leerlingen de gemaakte werkjes in de fakkel prikken. Na de herdenking was er voor iedereen gelegenheid om in de kerk een kopje koffie/thee/limonade met de familie Ruinen, Bakker en v.d. Hoek te drinken. Dinsdag 5 mei mochten we de dag van de vrijheid weer vieren!

Nieuw dit jaar was het meedoen aan de Friese kampioenschappen Drakenbootrace in Kollum op zaterdag 20 juni. Voor de derde keer werd dit kampioenschap gehouden. In een spannende strijd gingen ruim 400 deelnemers verdeeld over 24 teams met elkaar de strijd aan. We vielen helaas niet in de prijzen, maar spannend was het wel.

In november zijn er meerdere activiteiten georganiseerd. Op 11 november hebben we op initiatief van de drumband een lampionnenoptocht door het dorp georganiseerd. Een zeer geslaagde actie en zeker voor herhaling vatbaar.

Op 20 november mochten we met de 60+ leden genieten van een gezellige middag in de Jister. Met als thema's: Rusland (spreker: Fokke Meirink), oude films, pruiken, lange en korte onderbroeken, hoeden, petten, maskers... en als afsluiter een heerlijke warme maaltijd, was het weer een groot succes.

Op zaterdag 28 november; de intocht van Sinterklaas. Even was er paniek. Ze hadden motorpech met de boot. De mannen van KNRM station Lauwersoog waren snel ter plaatse om de Sint en zijn Pieten ter hoogte van Dokkum op te halen. De toegestroomde kinderen die al stonden te wachten bij het Stienfek werden dus niet teleurgesteld. Het hele gezelschap vertrok daarna naar dorpshuis "De Jister" waar het uitdelen van de kadootjes en het feest kon beginnen.

Op 5 december werd een nieuwe kerstboomverlichting met ster opgetuigd. Een prachtig gezicht en ondanks de weersomstandigheden is hij gelukkig ongeschonden gebleven.

Ook dit jaar hadden vele ondernemers en/of verenigingen weer gehoor gegeven aan een gezamenlijke advertentie. Een advertentie die gezamenlijkheid, betrokkenheid en leefbaarheid uitstraalt.

En dan tenslotte nog de tulpenbollen en het Flaaksbos. In het plantsoen zijn in het kader van Dokkum Tulpenstad tulpenbollen geplant. Deze stichting heeft als doel de organisatie van een jaarlijks tulpenevenement, de verbetering van toeristische bekendheid van het gebied en het bevorderen van de samenwerking tussen ondernemers, bewoners en regionaal bestuur. Er is een speciale fiets-/wandelroute aan gekoppeld. Een bezoekje aan ons prachtig gelegen Flaaksbos is dan ook zeker de moeite waard. Het afgelopen jaar zijn hier ook meerdere vrijwilligers bezig geweest om het bos er netjes uit te laten zien.

Vele handen…… dat hebben we dit jaar zeker weer gezien. We hopen voor het nieuwe jaar, dat er weer vele handen mogen zijn, zodat we ons weer met elkaar mogen inzetten voor een “brûzend” Ie.

 

 

 

 

 

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31