Op zoek naar informatie over de eerste wereldoorlog

Kees Bangma en Nykle Dijkstra zijn op zoek naar meer informatie over mannen uit Noord-oost Friesland die tijdens de Eerste wereldoorlog gemobiliseerd werden in Vianen. Hierover is recent een website gelanceerd. zie onderstaand bericht. Ook inwoners van Ee staan hierop.
De mannen zijn op zoek naar meer informatie over de gemobiliseerde mannen uit Noord-oost Friesland. En uiteraard op zoek naar meer informatie, die wellicht nog verborgen zit in oude fotoalbums etc.

Hoe Vianen een beetje Friesland werd….

Augustus 1914. Europa vliegt in brand door het uitbreken van

de Eerste Wereldoorlog. Nederland mobiliseert leger en vloot. Ruim 200.000 militairen moeten van het ene op het andere moment huis en haard verlaten. Onder hen de landweerplichtigen van de 2de compagnie van het 2de bataljon landweerinfanterie. Deze compagnie bestaat uit mannen uit Noordoost Friesland en Leeuwarden. Ze krijgen Vianen, onderdeel van de Hollandsche waterlinie, als standplaats. En dat zal zo blijven gedurende de ruim vier jaar die de mobilisatie uiteindelijk zal duren. Daardoor maken honderden Friezen kortere of langere tijd kennis met dit (toen nog) Zuid-Hollandse stadje. Naast hun militaire taken proberen de mannen daar zo goed mogelijk de tijd door te komen. Want niet de Duitser of de Engelsman, maar de verveling is tijdens de mobilisatie-periode de grootste vijand. Het langdurig verblijf leidt tot huwelijken. Friezen kiezen Vianen als woonplaats. Diverse Friezen vinden er hun laatste rustplaats.

Daarover gaat de nieuwe website www.vianen14-18.nl. Een website met als doel om informatie te delen EN om meer informatie te vinden. Want graag willen we dat verhaal, hoe Vianen tijdens de Eerste Wereldoorlog een beetje Friesland werd, zo compleet mogelijk maken. Daarom komen we via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. graag in contact met iedereen die meer informatie heeft over gemobiliseerde Friezen of over de sporen die de mobilisatie in Vianen heeft achtergelaten!

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30