Nederlands Kampioenschap vlasrepelen 2014

Nederlands Kampioenschap vlasrepelen 2014Op zaterdag 27 december 2014 is voor de vijfde maal het Nederlands Kampioenschap Vlasrepelen gehouden te Ee, bij Dokkum.

De organisatie berustte zoals vanouds bij Vlasbewerkingsmuseum IT BRAAKHOK te Ee in samenwerking met familie Wilman in de boerderij aan de Dodingawei.

Vanaf ’s morgens 10 uur waren er diverse demonstraties van oude beroepen, vlasbraken en vlaszwingelen. Ondanks de intensieve reclame campagne bleef ’s middags het aantal deelnemers beperkt tot twaalf, hetgeen de onderlinge competitie niet belemmerde. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een demonstratie vlasrepelen gegeven door de regerend kampioen Klaas Oosterbaan. De algehele organisatie was in handen van de bestuursleden van IT BRAAKHOK Jaap Broersma (* januari 1925), Sikke Tuma en Evert Douma. De juryleden Jan de Vries uit Sint Jacobiparochie en Hein Sterk uit Ferwerd waren streng doch rechtvaardig. De deelnemers kregen ongeveer 6 minuten de tijd om een voldoende dikke schoof te repelen en schoon te maken en daarna nog enige minuten om de schoof gerepeld vlas met twee banden te binden. Omdat het vlas van ongelijke lengte was en de vogels ruim tijd gekregen hebben om ten tijde van het afrijpen in hokken op het land van de zaadknop te genieten, heeft de jury een soepele beoordeling toegepast. Tussen de zes best gekwalificeerde deelnemers zit maar weinig verschil in punten en daarom zal voor een volgende wedstrijd, over twee jaar, een exclusieve partij van hoge uniforme kwaliteit vlas handmatig moeten worden getrokken.
De publieke belangstelling was dusdanig groot dat het soms dringen was om de demonstraties en de wedstrijd van dicht bij mee te maken.
Als derde eindigde de heer Jitze Kalma met 44½ punten, als tweede de heer Roel de Jong uit Sexbierum met 45 punten en als eerst de heer Klaas Oosterbaan uit Sint Annaparochie met 46½.

Met dank aan Gerrit Herrema van www.afron.nl

Uitslagen: 

 

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31