Douwe de Jong neemt na 45 jaar afscheid van de zuivel

Douwe de Jong neemt na 45 jaar afscheid van de zuivel EE/GERKESKLOOSTER – Douwe de Jong (61) uit Ee heeft op 31 oktober afscheid genomen van FrieslandCampina. Hij heeft ruim 45 jaar in de zuivel gewerkt. ,,Een geweldige bedrijfstak”, aldus Douwe de Jong. Hij was de laatste ‘echte’ boekhouder in Gerkesklooster. De boekingen worden nu vanuit Wolvega gedaan. 

Douwe de Jong is geboren en getogen in Ee. Toen hij zestien jaar was, vroeg de directeur van de zuivelfabriek in zijn dorp hem om de administratie op kantoor bij ‘t Stienfek te doen. ,,Voordat ik akkoord ging heb ik nog even afgewacht of ik mijn diploma van de ULO wel had gehaald. Daarna, op 1 juni 1969, ben ik meteen aan de slag gegaan als administratief medewerker”, aldus Douwe de Jong.


Vier fusies

Na vijf jaar volgde hij de boekhouder van de CZI Ee e.o. op en sindsdien is hij altijd hoofd administratie gebleven. Al was het wel op vier verschillende locaties (Ee, Oudwoude, Wolvega en Gerkesklooster).

Per 1 november 2014 gaat zijn werk naar het hoofdkantoor in Wolvega, maar daar hoeft De Jong niet meer naar toe. Hij kan gebruik maken van een VUT-regeling en heeft besloten net voor die tijd te stoppen.

In totaal werkte De Jong zestien jaar in Gerkesklooster. In die tijd fuseerde Friesland Foods met Campina. FrieslandCampina is één van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld waar zo’n negenduizend mensen werken. Via zijn kinderen Julius (29) en Klaske (26) zal hij de ontwikkelingen van het bedrijf blijven volgen. Het toeval wil dat zij allebei een relatie hebben met een boerendochter en –zoon die leveren bij FrieslandCampina. 

‘Brand was vreselijk’

Douwe de Jong was van plan zijn carrière op een goede manier af te sluiten, maar dat liep anders toen op 29 juli van dit jaar brand uitbrak bij FrieslandCampina in Gerkesklooster. Hij zag het voor zijn ogen gebeuren. ,,Het is niet te beschrijven wat we die dag hebben meegemaakt. Het begon met rook en eindigde in een enorme vuurzee waarbij veertig procent van de gebouwen opbrandde. Het was vreselijk. Per week wordt daar duizend ton geproduceerd, dat kwam nu volledig stil te liggen.”

De schade liep in de miljoenen. In de maanden erna kreeg De Jong zoveel rekeningen, dat had hij nog nooit meegemaakt. Inmiddels is de rust weer een beetje wedergekeerd. ,,In mijn laatste werkweek kregen we te horen dat de fabriek weer herbouwd wordt, een hele opluchting.” 

Eigen agenda bepalen

Al met al kijkt Douwe de Jong terug op 45 mooie jaren in de zuivelindustrie. ,,Ik heb een geweldige loopbaan gehad en ben dankbaar dat ik deze baan mocht uitoefenen. Omgekeerd ben ik ook altijd goed voor mijn werkgever geweest. Ik had een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Wat dat betreft zal ik eerst wel in een gat vallen. Toch vind ik het ook fijn dat ik na 46 jaar eindelijk mijn eigen agenda kan bepalen, samen met mijn vrouw Sietske.” 

Tekst en foto: Klasina van der Werf. Bron: Nieuwsblad Noordoost-Friesland van vrijdag 31 oktober 2014.

Geplaatst: 10-11-2014

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30