Bedrijf uitgelicht: "Sandy Road Ranch"

Naar aanleiding van de laatste editie van "It iester nijs" hier het volledige artikel uit de rubriek "Bedrijf uitgelicht" waarbij de familie Dam van de Sandy Road Ranch werd geïnterviewd.

Geschiedenis;
Sandy Road Ranch (Sanewei Buorkerij) Hoe het allemaal begonnen is ; een uit de hand gelopen hobby.
In 1998 kochten we (Corrie en ik) 2 bonte paarden, Tinkers genaamd. 1 merrie en 1 hengst waarmee wij een ander soort paardensport beoefenden, namelijk Western riding vanuit het Natural Horsemanship.
Er werd een Buitenbak aangelegd en direct kwamen er mensen met vragen als; Verkopen jullie ook paarden, kan ik hier mijn paard stallen, kan ik hier rijden enzovoort.
Omdat dit paardenras redelijk onbekend was in Nederland werden we gevraagd door een Stamboek i.o om onze hengst te laten keuren voor de dekdienst, zoals vele hengstenhouders weten gaat hier heel veel aan vooraf, maar onze Braveheart werd goedgekeurd !

Nu was het zaak om een passende stalnaam te kiezen, dat doe je niet zomaar even, het moet lekker klinken, een beetje internationaal zijn en toch dicht bij jezelf blijven. Sandy Road Ranch werd een feit en de naam is uniek in de wereld.
Zo begint een hobby dus een andere invulling te krijgen die zoals je nu ziet professionele vormen begint te krijgen door het realiseren van een multifunctionele slechtweeraccommodatie.
Nieuwbouw;
Deze plannen hadden wij al heel lang, maar de uitvoering ervan ........
Dat ging echter niet zonder slag of stoot, na de vele (on)nodige hobbels en hindernissen en onmogelijkheden kwam er op het juiste moment hulp uit onverwachte hoek, plus een deel subsidie toekenning van het Europese fonds en van Plattelandsprojecten .
Dat werd het keerpunt en nu.......een droom wordt nu werkelijkheid, een paardenbedrijf met extra multifunctionele voorzieningen en energiezuinige toepassingen.
Ook wordt als doelstelling gebruikt om zoveel als mogelijk de benodigde materialen uit deze regio aan te schaffen
Toekomst;
Niet alleen maar paarden hoor, er kan meer...... zoals dagbesteding, workshops en met een ontvangst/gezelschapsruimte waar iedereen terecht kan voor een praatje en een versnapering .
Bij mooi weer op het terras genietend van het uitzicht en bij slecht weer heerlijk binnen bij de houtkachel.
U kunt er straks bijvoorbeeld ook een biljartje doen of een potje schaken, een danslesje of schildercursus volgen , Puppytraining of Flybal etc.
In de zomermaanden een minicamping. Tevens een start/rust/eindpunt voor toeristen die wij van harte wegwijs willen maken in deze prachtige regio die behoort tot het UNESCO Wereld Erfgoed Waddenzee .
Kunst en cultuur zijn ons niet vreemd en ook daar willen we op een bijzondere manier een invulling aan geven.
Kortom; we willen graag een aanvulling zijn in de regio voor een heel breed publiek.

Er is ook een Stichting Gewoon Bijzonder – Bijzonder Gewoon opgericht die als doelstelling heeft om Mensen bij elkaar te brengen om zo kennis van elkaar te nemen om op een laagdrempelige manier kennismaken met; Kunst,Cultuur, Natuur en Dieren etc..
Bewust hebben wij gekozen om alles op de begane grond te situeren zodat wij ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn.
Ons plan in een notendop
Pensionstalling;
Mogelijkheid tot 50 paarden te stallen, pension / vakantiestalling.
Ook Senior paarden zijn hier welkom voor een verzorgde oude dag. Onze ervaring leert dat mensen hun dier graag een verzorgde oude dag gunnen.
Wij werken zelf met de N.H.S. methode bij onze eigen paarden en steeds meer mensen weten ons te vinden om deze prachtige manier van communicatie te ondervinden bij hun eigen dier.
Het grootste deel van onze klanten zijn op een recreatieve manier met hun dier bezig.

Ook Dagbesteding wordt mogelijk voor mensen die door omgang met de dieren, hun leven weer een beetje kleur geven.
Divers cursus en workshop aanbod zoals;
Het paard als spiegel, Dit is een therapie voor mensen met een lage eigenwaarde die hierdoor een handvat krijgen om voor zichzelf te leren opkomen.
Speciale lessen voor speciale mensen, •te denken valt aan minder validen, Aangepaste sporten en activiteiten.
Speciale tijden voor diverse groepen, als voorbeeld Huisvrouwen uurtjes tijdens de crèche / school uren
Reguliere rij lessen voor de regionale markt.
Ook is de rijbaan per uur te huur voor mensen die willen trainen of rijden.

Dit willen we ook graag ontwikkelen;
Mogelijkheid tot bieden van aangepaste ruitersport, • Equi therapie, en huifbed rijden.
Ook het stukje horeca zal niet ontbreken en zal een welkome aanvulling zijn als rust en pleisterplaats voor wandelaars, fietsers, ruiters, menners , noem maar op.
Onze locatie is zeer geschikt als stempelpost voor diverse al dan niet gemotoriseerde rondritten
Minicamping
Geopend van Hemelvaart t/m de herfst vakantie.
Menig vogelaar, wandelaar en rustzoeker genieten hier van hun plekje midden in ons weidse weiland waar de natuur je omarmt.
Ons dak is tevens te huur voor het plaatsen van zonnepanelen. Groene Energie -Sinnegreide – ECODongeradeel.


Ik hoop dat u door dit artikel enig inzicht heeft gekregen van onze werkzaamheden, en wij hopen u eens te mogen ontvangen.

Jan, Gerda en Jannie Dam

 

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30