Projecten

Ee wordt steeds mooier dankzij DOM

In Ee wordt momenteel volop gewerkt aan het opknappen van woningen in het beschermd dorpsgezicht. Er zijn inmiddels 18 inwoners die gebruik hebben gemaakt van de subsidiemogelijkheden van de DOM.

DOM staat voor Dorps Ontwikkelings Maatschappij. Het is een project van de provincie Fryslân en gemeente Dongeradeel om de leefbaarheid in de dorpen Ee, Moddergat, Metslawier en Holwerd te verbeteren. Om dit te bereiken hebben de overheden geld beschikbaar gesteld in de vorm van subsidies en leningen.

Sommige mensen hikken er tegenaan hun woning op te knappen vanwege de hoge kosten. Dankzij dit project zijn ze een stuk goedkoper uit. Dit komt niet alleen de leefbaarheid van het dorp ten goede; het levert ook extra werk op voor de plaatselijke ondernemers, zoals schildersbedrijf Idsardi uit Damwâld, Taeke Hoeksma Bouwservice uit Ee, onderhoudsbedrijf Jellema uit Burdaard en Rietdekkersbedrijf P. de Vries uit Engwierum (zie foto’s).

Waddenfondsaanvraag voor Flaaksdoarp Ie
Naast de particuliere projecten zijn er ook subsidies beschikbaar gesteld voor publieke projecten. De DOM-commissie in Ee vindt dat het dorp meer bekendheid moet krijgen als vlasdorp (Flaaksdoarp Ie). Om dit te bereiken is de commissie druk bezig met de voorbereiding van de Waddenfondsaanvraag. Uit deze aanvraag zullen gelden vrij moeten komen, die samen met het geld uit de publieke pot van de DOM ingezet kan worden om de plannen voor het vlasdorp te realiseren.
Hieronder een aantal foto’s van het vlasmuseum en het plantsoen aan de Stienfeksterwei, dat de DOM in Ee graag wil omtoveren tot het Flaaksplein. Het is de bedoeling om het vlasmuseum meer op de kaart te zetten en doel van het plein is, dat het een informatieve ontmoetingsplek wordt voor jong en oud.


Alweer een geslaagd project van de DOM in Ee: de voorgevel van de Lytse Loane 10, van de familie Zijlstra, is voorzien van een nieuwe snijvoeg. Hierbij een aantal actiefoto's van de werkzaamheden en foto's van het resultaat zien. 

Geplaatst: 2-12-2014


Eeuwenoud huisje achter Uniastrjitte in ere hersteld

Het huisje achter de Uniastrjitte 23 in Ee wordt mede dankzij de DOM (Dorps Ontwikkelings Maatschappij) in ere hersteld. Donderdagavond overhandigde Melle Westra namens de DOM Ee de papieren aan eigenaar Dikkie de Beer. Daarmee krijgen Dikkie de Beer en Harmke Groenhof groen licht om het huisje achter hun woning met subsidie op te laten knappen. Taeke Hoeksma Bouwservice uit Ee begint binnenkort met de renovatie van het pand dat nu als berging wordt gebruikt.

De voormalige woning staat half verscholen tussen lindebomen en is het beste te zien vanaf de oprit naar de pastorie. Het oude huisje is gebouwd tussen 1830 en 1850 en wordt al lang niet meer bewoond. Dorpsbewoner Jaap Broersma weet nog dat Jabik Dijkstra met zijn moeder in de woning hebben gewoond. Zij waren aan lager wal geraakt omdat vader zijn geld vergokte bij de paardenrennen in Drachten en daardoor failliet raakte. Om de kost te verdienen begon Jabik een wagenmakerij in de schuur/woning. Hoe lang deze mensen er hebben gewoond is niet meer te achterhalen.

Het huisje is in de loop der jaren in verval geraakt en sommige bewoners van de Uniastrjitte hebben er zelfs over nagedacht om het gebouw te slopen. Mede dankzij subsidies van de DOM blijft het eeuwenoude huisje bestaan, al moet het wel compleet geïsoleerd gerenoveerd worden: Van het dak en de muren tot de kozijnen en de ramen. De familie de Beer wil het pand in eerste instantie gebruiken als schuur, maar het wordt ook meteen geschikt gemaakt als gastenverblijf. Over een paar maanden moet het huisje klaar zijn.

Op de foto: Dikkie de Beer en Melle Westra voor het huisje dat binnenkort wordt opgeknapt.
Foto: Klasina van der Werf.

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30