Ontrafeld bewijs
Afgelopen zaterdag vond de opening plaats van deze bijzondere tentoonstelling.
Een onthullende tentoonstelling over het onderzoek naar de schildersdoeken van oude meesters. Al eeuwenlang schilderen kunstenaars op doek. Toch weten we maar weinig over de schildersdoeken uit die tijd. Hoe werden deze doeken gemaakt, door wie en was het doek in die tijd eigenlijk wel van linnen?
Schildersdoek
Al eeuwenlang schilderen kunstenaars op doek. Beroemde schilderijen van grote meesters zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals, zijn op een linnen 'drager' geschilderd. Toch weten we verrassend weinig over de schildersdoeken uit die tijd. Hoe werden ze gemaakt, door wie, hoe kwamen schilders aan hun doek en was het in die tijd eigenlijk wel van linnen? Het schildersdoek roept nog meer vragen op als we met moderne technieken en apparatuur naar de eeuwenoude schilderijen kijken. Op röntgenbeelden van schilderijen zien we karakteristieken, vervormingen en andere afwijkingen in het weefsel van het doek. Hoe en wanneer zijn die eigenschappen ontstaan?
Uniek onderzoek
Onderzoekers en restauratoren van het Rijksmuseum in Amsterdam, een weefster en medewerkers van Museum Bussemakerhuis werken onder de paraplu van het Nederlands Instituut voor Conservering, Kunst en Wetenschap (NICAS) samen om antwoorden op deze vragen te vinden. Op het 17e eeuwse weefgetouw in het museum weven ze reconstructies van het schildersdoek van de oude meesters, die ze vervolgens analyseren met dezelfde hypermoderne technieken als waarmee ze eeuwenoude schilderijen onderzoeken.
Verborgen verhalen
Kruip in de rol van de onderzoekers en ontdek de verborgen verhalen 17e eeuwse schilderijen. Kom röntgenbeelden bekijken, analyseer draden en, weefsels, verwonder je over de verrassende uitkomsten.
Elke zaterdag te zien en te beleven van 11.00 uur tot 17.00 uur, toegang is gratis.
Tsjerke op'e terp, omgong 1 yn Ie!
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/