3 Augustus 2006: Pearkekeatsen in Ee groot succes

 

ImageTraditiegetrouw wordt elk jaar de dag na de PC het fameuze pearkekeatsen georganiseerd door de KV ‘De Trochsetters' uit Ee. Dit jaar stonden er maar liefst 33 pearkes op de lijst.

 

 

Het complete verhaal:

De sponsors van het pearkekeatsen waren bakker Eilard Turkstra, Wormkwekerij 't Wjirmke en Taxi De Jong uit Ee. Omstreeks de klok van elf uur verwelkomde voorzitter Sieb Vegter de aanwezige kaatsers. De Pearkes waren verdeeld in drie categorieën. In de hoogste categorie waren enkele bekende kaatsers op de lijst terug te vinden. Maar ook in de lagere categorieën stonden er prachtige pearkes op de lijst. In de C klasse moest in de eerste omloop de pearkes Aant Pieter Wijnsma en Sanne Faber het opnemen tegen Meindert de Jong en Afke de Vries. In een gelijkopgaande wedstrijd werd op een 5-5 en 6-2 de wedstrijd beslist in het voordeel van het pearke Wijnsma. In de B klasse moest het pearke Anne Geert Krol met dochter Grietine het opnemen tegen het pearke Hendrik Roel Woudstra en Coby Heeringa. Het pearke Woudstra kampte nog met de last van een dag en nacht PC in Frentsjer, en kon derhalve geen vuist maken tegen het veel fittere pearke Krol. Op een 5-3 en 6-4 sloeg Anne Geert de bal over alles en iedereen heen, en besliste de wedstrijd in hun voordeel.

Image

Image

In de A klasse stond op de eerste lijst een ware kraker. Het pearke Klaas Sipma en Miranda Scheffer moest het opnemen tegen het pearke Julius de Jong en Margriet Koelmans. Aanvankelijk stevende het pearke Sipma eenvoudig af op de overwinning, en kwam redelijk snel op vier eersten. Daarna lieten zij de touwtjes iets te veel vieren en liet het pearke De Jong terugkomen in de wedstrijd. Uiteindelijk kwam alles aan de hang, en moest er door het pearke Sipma een kleine keats worden verdedigd. Miranda Scheffer bracht een lastige bal richting het perk.Julius de Jong kon de bal niet goed genoeg raken, waarmee de winst ging naar het pearke Sipma. Op de tweede lijst moest in de B klasse het pearke Henk Tanja en Annemarie Jongeling het opnemen tegen het pearke Gerrit Mossel en Miranda Leystra. In een bloedstollende wedstrijd waarin Gerrit Mossel voortdurend aangaf dat zijn kaatskoek allang op was en geen kracht meer had, kwam zijn pearke toch het eerst op de vijf eersten te staan. Echter Henk Tanja heeft niet voor niets de bijnaam ‘ijzeren Henkie' en kwam terug tot de vijf eersten gelijk. En op een 5-5 en 6-2 was het een boppeslach van Tanja die de wedstrijd in hun voordeel besliste.

Image

Image

De finale in de C klasse ging tussen de pearkes Johan Meinsma en Jantsje Grijpstra tegen het pearke Jan en Aaltje Sipma. Door de routine van Jan en Aaltje stond het pearke Meinsma eigenlijk bij aanvang al met 3-0 achter. Alleen waren zij niet van plan om de overwinning op een iets te makkelijke manier aan het pearke Sipma te gunnen. Echter door het degelijke veldspel van Jan en een opslag van Aaltje die ‘sa wis as de bank is' kon het pearke Meinsma niet anders dan op een 5-3 en 6-6 een diepe buiging maken voor het pearke Sipma.

De finale in de B klasse ging tussen de pearkes Gerlof Leystra en Alie de Bruin tegen het pearke Sipke Meindersma en Metsje Sipma. In een redelijk eenzijdige finale werd het pearke Meindersma simpel opzij gezet door het pearke Leystra. In een 5-2 en 6-2 was de overwinning voor het pearke Leystra een feit.

De finale in de A klasse ging tussen de pearkes Sip Jaap Bos en Sjoukje Visser tegen het pearke Lennart Adema en Aukje van Kuiken. De dames Visser en Van Kuiken hadden goed gezocht langs de Friese kaatsvelden, dit resulteerde in twee fantastische pearkes in de finale. Na een redelijk gelijkopgaand begin, begon het pearke Bos steeds beter te kaatsen. Waarna ze hun voorsprong hadden opgebouwd tot een 5-3. Bij een stand van 5-3 en 6-4 moest het pearke Adema hun meerdere erkennen in het pearke Bos.

Na afloop van de wedstrijd werden de prijzen uitgereikt door voorzitter Vegter. Verder was de muzikale omlijsting wederom in de vertrouwde handen van ‘verenigings-DJ' Renze de Jong. Zodat er na afloop nog gezellige kon worden nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Image

Image

Uitslag A klasse: 1. Sip Jaap Bos en Sjoukje Visser, 2. Lennart Adema en Aukje van Kuiken, 3. Julius de Jong en Margriet Koelmans.

Uitslag B klasse: 1. Gerlof Leystra en Alie de Bruin, 2. Sipke Meindersma en Metsje Sipma, 3. Henk Tanja en Annemarie Jongeling

Uitslag C klasse: 1. Jan Sipma en Aaltje Sipma- Minnema, 2. Johan Meinsma en Jantsje Grijpstra, 3. Meindert de Jong en Afke de Vries

Image

Image

Image

Image

 

 

5 Augustus 2006: Veel Deelname E.T.A.M.-Partij in ...
29 Juli 2006: Gerard Sipma c.s. sterksten op de ee...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/