18 juni 2005: Parturen Ee en Lioessens winnen sportdag

 

ImageAfgelopen zaterdag 18 juni werd de traditionele sportdag voor de kaatsfederatie Dongeradeel georganiseerd, per dorp kunnen twee kaatsparturen zich opgeven om te strijden voor hun dorp. Gebruikelijk wordt dit al jaren verkaatst op het sportveld te Morra-Lioessens. Hoofdsponsor van deze kaatswedstrijd was café de Bûnte Bok uit Lioessens, die ook de catering op deze warme dag verzorgde. Klik op "Lees verder..." om het complete verhaal te lezen.

Het complete verhaal:

Bij de meisjes waren er 4 parturen, dus werd er competitie gekaatst. In de eerste omloop bleek het tweetal van Ee met 5-3 en 6-2 te sterk voor het partuur van Anjum 1. Lioessens en Anjum 2 wisten met 5-5 en 6-4 er een spannende partij van te maken.
In de tweede omloop brachten de meisjes weinig spanning, Anjum 1 won met 5-1 en 6-2 van Lioessens, en Ee had met 5-0 en 6-0 helemaal geen partij aan Anjum 2.
In de laatste omloop ging de strijd tussen de dorpsgenoten van Anjum 1 en Anjum 2, welke Anjum 2 met 5-3 en 6-6 wist te winnen. Net als de tweede omloop wist Ee ook met gemak te winnen, Lioessens werd met 5-0 en 6-6 verslagen.
Hierdoor verzekerde Ee zich van de eerste plaats door alle drie partijen te winnen. Anjum 1 met een totaal van 13 eersten wist net Anjum 2 voor te blijven die 12 eersten bij elkaar kaatsten, en dus won Anjum 1 de tweede prijs.
Net zoals bij de meisjes kaatsten de jongens een competitie.
In de eerste omloop kaatsten de jongen van buurdorpen Morra tegen Lioessens, na een spannende partij wist het partuur van Lioessens met 5-5- en 6-4 te winnen. Niawier kaatste tegen Oosternijkerk, welke Oosternijkerk won met 5-3 en 6-6. In de tweede omloop werd er weer spannend gekaatst, Morra wist met 5-5 en 6-4 van Oosternijkerk te winnen, en Lioessens won met 5-4 en 6-2 van Niawier.
Aan het begin van de derde omloop lagen er voor alle parturen nog kansen om de eerste prijs te winnen. Aan deze droom maakte Niawier snel een einde tegen Morra, Niawier won met 5-2 en 6-2. Maar Niawier had eerder deze dag al kostbare punten verspeeld. Oosternijkerk won nog wel in een spannende partij met 5-5- en 6-6 tegen Lioessens, maar het tweetal van Lioessens had met 19 eersten één eerst meer dan Niawier.
Bij de dames waren 8 parturen uit de Dongeradelen naar Morra Lioessens gekomen om 1 van de vele prijzen in de wacht te slepen. De dames van Lioessens, Paesens en Oosternijkerk 2 zagen de prijzen reeds na de eerste omloop aan hun neus voorbij gaan. In de tweede omloop had Dokkum het lastig tegen Oosternijkerk 1. Om en om werd er een eerst behaald. Op 5-5 en 6-4 ging de winst naar Dokkum, waarmee ze verzekerd waren van een plekje in de finale. De partij tussen Ee en Nes was de moeite waard om te volgen. Met name de opslag van Annechien en Aletta. Met een uitslag van 5-3 en 6-4 trok Nes in deze partij aan het kortste eind. In de finale was het eerste eerst voor Dokkum. Bijna alle eersten werden op 6-6 beslist. Toch was het het partuur van Ee dat met de eersten aan de haal ging. Zo werd het 5-1 en 6-2. De kransen (wederom prachtig en wederom van Bloemisterij “De Syl”) waren voor de vijfde achtereenvolgende keer voor Ee, de tweede prijs voor Dokkum.
De meeste parturen hadden zich deze dag opgegeven voor de wedstrijd voor de heren, maar liefst 15 parturen hadden zich opgegeven. In de eerste omloop wist het partuur van Hantum 1 met 5-5 en 6-2 net te winnen van Anjum 1.
Dokkum kwam tegen Lioessens 1 nog terug van een 4-1 achterstand maar verloor uiteindelijk toch met 5-4 en 6-4.
De verrassing kwam uit de partij tussen Hantum 2 en Niawier, die de jonge kaatsers uit Niawier wisten te winnen. De tweede omloop wist Lioessens 2 met 5-2 van Nes te winnen, Oosternijkerk 1 won met 5-4 van Morra. Hantum 1 won met 5-3 van Anjum 2, en Lioessens 1 wist met 5-2 te winnen van Niawier.
Na twee omlopen mocht jeugdige partuur van Lioessens 2 het opnemen tegen het ervaren Oosternijkerk 1. De ervaring van Oosternijkerk 1 gaf in de eerste halve finale de doorslag, Oosternijkerk won met 5-3 en 6-6.
De tweede halve finale werd gespeeld tussen Hantum 1 en Lioessens 1, in een matige wedstrijd trok Lioessens 1 aan het langste eind, en won met 5-3 en 6-4. Hierdoor bestond de finale bij de heren tussen Oosternijkerk 1 en Lioessens 1.
In een warme finale had Lioessens 1 na drie omlopen de langste adem, en won met 5-3en 6-4. Hierdoor wist Lioessens de sportdag voor de 5e opeenvolgende keer te winnen.
Aan het einde van deze warme sportdag, mocht het federatiebestuur terugblikken op een geslaagde middag, er was veel kaats deelname en het kaatspubliek mag niet vergeten worden, die in grote getale waren afgekomen op sportdag 2005.Willem Dam mocht samen met Froukje Wolters namens het federatiebestuur de prijzen uitreiken.
Naast de waardebonnen en kransen, is er weer sinds jaren voor de winnaars per categorie een wisselbeker.

Uitslagen sportdag kaatfederatie Dongeradeel.

Meisjes 14-16

1e prijs: Ee
Nynke Woudwijk
Richtsje Eisenga

2e prijs: Anjum 1
Anna Dijkstra
Anke Jansma
Eelkje Kingma

Jongens 14-16

1e prijs: Lioessens
Wilbert Hiemstra
Brand Schaap

2e prijs: Niawier
Wietse de Jong
Remco Braaksma
Andre Turkstra

Dames

1e prijs: Ee
Aletta Sipma
Marja Braaksma
Froukje Wolters

2e prijs: Dokkum
Pietsje Torensma
Baafke Weidenaar
Anneke Douma-Kooistra

3e prijs: Oosternijkerk 1
Annemarie Jongeling
Beitske Nicolai
Antsje Dantuma

Heren

1e prijs: Lioessens 1
Gerben Hein Wijtsma
Gerben Hoekstra
Bouwe Stiemsma

2e prijs: Oosternijkerk 1
Theunis Torensma
Theunis Linthof
Cor Dijkstra

3e prijs.: Hantum 1
Ruurd Toren
Wiebe Zijlstra
Johannes Kuipers

4e prijs: Lioessens 2
Nanne Stiemsma
Jan Jacob Klimstra
Jelle Jaap Stiemsma

Image

 

23 juni 2005: Alexander en Krista winnen "De Troch...
Zaterdag 2 juli nieuwe datum Jisterpartij

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/