16 mei 2005: N.K Senioren

 

ImageOp pinkstermaandag 16 mei 2005 heeft k.v. De Trochsetters uit Ee e.o. het onmogelijke gepresteerd, namelijk een vermelding in het Guiness Book of Records. Waarom?
Dat leest u in het volledige verslag door op "Lees verder..." te klikken.Het complete verhaal:


Traditioneel stond op Pinkstermaandag het Nederlands Kampioenschap voor senioren op het kaatsprogramma. Een afdelingspartij, waarbij de bij de KNKB aangesloten verenigingen strijden om het makkumer aardewerk. Zo ook natuurlijk, k.v. De Trochsetters uit Ee. Na een wekenlang durende selectieprocedure werden uiteindelijk Gerard Sipma, Julius de Jong en Klaas Sipma uitgekozen om de groen-oranje kleuren te verdedigen tijdens het NK. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Gerard speciaal voor deze wedstrijd pas na pinkstermaandag bij Richtje in Kollum is ingetrokken. Wat een clubliefde!

De loting was de dinsdag voorafgaand aan het NK. Het lot was Ee gunstig gezind, want Gerard, Julius en Klaas werden gekoppeld aan het partuur van Minnertsga. Een onbekende tegenstander, met ene Cornelis Terpstra, Jacob Wassenaar en z´n grote broer Chris Wassenaar. Een leuke warming-up dus voor het partuur van Ee. Het lot had ook bepaald dat deze partij op het Sjukelan verkaatst mocht worden. Voor de kaatsers van Minnertsga natuurlijk ook mooi, om op het mooiste kaatsveld van de Friesland een keer te mogen kaatsen.

Na deze gunstige loting had Julius besloten om extra kaatsshirtjes mee te nemen, 9 stuks. Zodat na elke twee omlopen een schoon shirtje kon worden aangetrokken. Er werd gerekend op een omloop of zes, zeven. Niet overdreven optimistisch dus.
Pinkstermaandag ´s ochtends vroeg om half acht werden de 65 kilometer richting Franeker genomen. In de auto werd de tactiek nog even doorgenomen en werd besloten dat er van onderschatting geen sprake mocht zijn. Op de parkeerplaats van De Trije werden de heren nog even toegesproken door Anne Geert Krol. Anne Geert die de douchen van Franeker door en door kent, was deze dag mee als keurmeester. (Anne Geert, bedankt!)

Na de pep-talk van “De Swarte” richting het Sjukelan. Daar werden we opgewacht door een hele grote “Rooie”. Indrukwekkend. Het bleek Chris Wassenaar te zijn. Poeh! Het partuur van Minnertsga was al druk bezig met het inslaan. Zij wilden natuurlijk zo lang mogelijk genieten van hun verblijf op het Sjukelan. Na het groen-oranje tricot te hebben aangetrokken, werd begonnen met de warming-up.

Image
Cornelis Terpstra keek angstvallig naar het gemak waarmee Ee de bal van de ene topper naar de andere topper tikte.

Image
De warming-up van Minnertsga was ook indrukwekkend!

Image

Image

De partij begon klokslag vijf minuten over negen uur. Ee was er klaar voor en vuurde enkele ballen richting perk.

Image

Image
 
Het perk van Minnertsga moest eerst even wennen aan de opslagballen van deze ledenkaatsers. Ze zijn natuurlijk ballen gewend die knikken en duiken. Tsja dan is een bal die gewoon rechtdoor gaat inderdaad even wennen. In het eerste eerst kreeg Julius dan ook de kans om in het tussenspel de bal tot drie keer toe te retourneren. Een zes op de telegraaf voor het partuur van Ee. Maar het eerste eerst werd op 6-6 met een verschrikkelijke opslagbal van Cornelis Terpstra door Minnertsga binnengehaald. Het tweede eerst ging weer gelijk op en moest weer worden beslist op 6-6. Cornelis Terpstra moest opslaan en bracht de bal voorin bij Julius. Julius, die natuurlijk snelle ballen gewend is op de ledenpartijen in Ee, was te veel te vroeg met slaan, wat resulteerde in een zitbal. 2-0 voor Minnertsga. Tijd voor Gerard om de vingers, die hij tot dan toe in de neus had gehad, eruit te halen.

Image

Maar het mocht niet baten. Want het schijnt dat Chris zich toen even een kwartier, zonder zich bovenmatig in te spannen, met de partij heeft bemoeid. Hij heeft een aantal ballen opgeslagen, waarvan Julius en Klaas er drie hebben gezien, vier hebben gehoord en een hebben geraakt. Uitslag 5 – 0 en 6 – 2. Tijdsduur 21 minuten en 10 seconden.
Daarna kwam de vraag: is het eigenlijk wel nodig om te douchen. Gezweet hadden ze niet, smerig waren ze niet. Julius besloot om het door GEVEKE gesponsorde tenue om te ruilen voor zijn dagelijkse kloffie.

Image

Gerard en Klaas hebben naar het schijnt wel gedoucht. Het partuur van Ee was een ervaring rijker en een illusie armer. En om maar in de woorden van Gerard te eindigen:” We hawwe moai fuort west te douchen!”.

 

Wijziging Jister-Partij van 28 mei 2005 naar 4 jun...
14 mei 2005: N.K Junioren

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/