07 juli 2006: 50% van klavertje vier binnen voor Klaske, Sjoukje en Aukje

 

ImageZaterdag 7 juli werd Ee weer positief op de kaart gezet door Klaske de Jong, Sjoukje Visser en Aukje van Kuiken. Dit deden zij door verrassend het Nederlands Kampioenschap voor Jong Fammen te winnen. Een kaatswedstrijd voor dames van 17 tot en met 21 jaar, gehouden in het kaatsdorp Mantgum

 

 

Het complete verhaal

Verrassend was de overwinning zaterdag zeker. Ten eerste omdat de dames, uitkomend voor de kaatsvereniging De Trochsetters uit Ee, nog maar net uitkomen in deze categorie. Vorig jaar kaatsten de drie dames nog in de categorie van meisjes 14 tot 16 jaar, kort gezegd was het dus het debuut voor Klaske, Sjoukje en Aukje.

De tweede reden waarom het verrassend was dat de Iesters als winnaars uit de bus kwamen, was dat de eerste twee omlopen enorm stroef verliepen. Als eerste stond het partuur van Reahus-Turns op de lijst als tegenstander. Normaalgesproken geen probleem voor de dames, maar de eerste omloop is nooit de sterkste omloop. Het werd een echte "dieselpartij", die uiteindelijk werd afgesloten met een 5-3 6-4 overwinning. Een overwinning die werd behaald met horten en stoten en niet bepaald door overtuigend kaatsspel. Nee, de dames moesten weer ouderwets op dreef komen. De tweede omloop kropen de dames van k.v. De Trochsetters uit Ee door het oog van de naald. Tegen St. Jacobiparochie, met Evelyne Graafsma, Rianne Dorst en Tea Kingma binnen de gelederen moest er worden gestreden voor elk punt. De partij werd daarom ook pas beslist op 5-5 en 6-4 in het voordeel van Klaske, Sjoukje en Aukje. De derde omloop was binnen, maar vraag niet hoe.

Deze NK Jong Fammen partij werd voor de derde maal georganiseerd door de kaatsvereniging Jacob Klaver uit Mantgum. De vrouwelijke tegenhanger van de Jong Nederland partij voor heren-junioren. Grote favorieten waren Bolsward, met Fenna Zeinstra en Dronrijp met motor en groot talent Imke van der Leest.

De derde omloop was voor Ee een omloop die ging om een finaleplek of met lege handen naar huis. Deze derde omloop was een omloop waarin Klaske, Sjoukje en Aukje lieten zien, waar ze om bekend staan. Onbevangen, vol overtuiging en als team werd Sint Annaparochie overklast met 5-1 en 6-4. Sint Annaparochie dat werd vertegenwoordigd door Jessica Huizinga, Gerieke de Groot en Annemiek Korf kwam er in deze omloop niet aan te pas. Een finaleplek was dus een feit voor het partuur van Ee.

De andere finalist was het partuur van Annelien Hanje, Karina Frijling en Imke van der Leest uitkomend voor V.v.V. Sjirk de Wal uit Dronrijp. Dronrijp kende bepaald geen gemakkelijke weg tot de finale. In de eerste omloop wisten ze nog makkelijk te winnen van Easterein. In de tweede omloop moesten ze alle zeilen bij zetten om Ferwerd van zich af te houden. 5-4 en 6-4 was de einduitslag. Daarna had een ieder de partij tussen de twee favorieten verwacht, tussen Bolsward en Dronrijp, ware het niet dat Bolsward, door met name tegen zichzelf te kaatsen, kansloos verloor tegen het verbeten kaatsende Holwerd. Dronrijp mocht het in plaats van Bolsward dus opnemen tegen het verrassend sterk kaatsende Holwerd. Dronrijp moest vol aan de bak, maar wist uiteindelijk op vijf eersten gelijk aan het langste eind te trekken. Het laatste eerst werd op 6-4 binnengehaald. Vreugde bij Dronrijp, jammergenoeg tranen bij Holwerd, maar de dames van Holwerd konden terugkijken op een geweldig NK.

De halve finale was een partij tussen het collectief van Goenga, met Hester van der Meer, Wiljo Sijbrandy en Brecht Gerbrandy en Dronrijp met dragende kracht Imke van der Leest. Dit bleek achteraf de mooiste en spannendste partij van de dag. Maar liefst 8 maal werd het zes gelijk en deze wedstrijd werd op 5-5 6-4 beslist in het voordeel van Dronrijp. Dronrijp dus in de finale tegen de trots van de dongeradelen op het gebied van dameskaatsen, Ee. Het werd een finale met alles er op en eraan. Spanning, goed kaatsen, sensatie en om en om werden de eerste behaald. Ee wist steeds een bordje voorsprong te behouden, maar Dronrijp wilde maar niet opgeven en kwam onder aanvoering van een geweldig kaatsende Imke van der Leest steeds weer langszij. Het werd 5-5 en toen lieten Klaske, Sjoukje en Aukje zien dat ze al jaren met veel veel plezier samenkaatsen. Klaske maakte vier punten met twee retourslagen, Aukje dwong Karina tot het slaan van een kleine kaats en Sjoukje pakte de kaats. Met een kaats op de boven en een stand van 5-5 en 6-4 was het Klaske de Jong die met een formidabele tusseninse opslagbal de overwinning binnenhaalde voor k.v. De Trochsetters. Alweer een overwinning op een heel belangrijke partij. Nadat drie jaar geleden de Ald Meierspartij al werd gewonnen, is dmv het winnen van dit NK Jong Fammen de helft van het felbegeerde klavertje vier binnen. Rest nog het NK Dames en de PC. Wat zou het mooi zijn, dat ze gedrieen tegelijkertijd het klavertje vier zouden kunnen winnen.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

15 juli 2006: Dames Senioren aangevuld met derdeja...
1 juli 2006: Diemer Meirink sterkste in Ee

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/