04 augustus 2005: 29 pearkes streden om de hoogste eer

 

ImageOp 4 augustus stond het traditionele pearkekeatsen weer op de kaatskalender in Ee. Maar liefst 29 pearkes hadden zich aangemeld, wat het bestuur erg tevreden stemde. Deze 29 pearkes werden in 3 verschillende klassen verdeeld. Voor een verslag van de verschillende klassen klikt u op “Lees verder”.Het complete verhaal:


In de C-klasse waren vier parturen ingedeeld teweten Johannes Visser samen met zijn korfballende vriendin Marianna Denkers, het echtpaar Sjoerd en Ytsje de Vries, gelegenheidsduo Teke Meindersma en Richtje Eisenga en Meindert Wiersma samen met tante Richtje Borger-Krol. Waar in de andere klassen de wedstrijden bol staan van de bovenslagen en de zitballen en buitenslagen, wordt er in deze klasse nog “echt” gekaatst, met heel veel tussenspel. En dat is wat het publiek wil zien.

Er werd gekaatst in een poule, wat inhoudt dat ieder pearke drie keer moest kaatsen deze middag. Tot aan het einde was het spannend wie hier uiteindelijk met de prijzen naar huis zouden gaan. Er waren diverse spannende partijen, maar Johannes Visser en Marianna Denkers wonnen de eerste prijs deze dag. Zij waren met drie winstpartijen de terechte winnaars van deze klasse. De tweede prijs ging verdiend naar Meindert Wiersma en Richtje Borger-Krol.

Image

Image

Image

Image

In de B-klasse was er een PC-lijst, namelijk 16 pearkes! Er werd gekaatst in een winnaarsronde en een verliezersronde. Om maar een zo goed mogelijk partuur te hebben, werden de kaatsers en kaatsers uit verschillende dorpen gehaald. Zo kaatste Jacco de Jong met Afke de Vries uit Niawier, had Halbe Mossel Antje van der Wagen opgetrommeld, Sven de Jong had Miranda Scheffer uit Menaldum opgehaald en Adrie Grijpstra liet haar oom Romke Idskema overvliegen.

De afvalronde werd een prooi voor good-old Anne Geert Krol samen met zijn Baukje. Anne Geert die natuurlijk nu de naam “Koning van de afvalronde” heeft gekregen vormde een sterk duo deze middag met Baukje. Baukje was natuurlijk de motor van het partuur en Anne Geert die natuurlijk leiding nodig heeft, werd de hele dag goed gestuurd door Baukje. Dit leverde dan ook een keurige eerste prijs in de afvalronde op. De finale tegen Maaike Koree, die samen met haar broer Martin Groen kaatste was een spannende partij. Maaike en Martin vochten voor wat ze waard waren, maar de routine van Anne Geert gaf uiteindelijk de doorslag deze partij, uitslag 5-4 6-2.

De derde prijs in de afvalronde was voor het prachtige duo Rennie Schreiber en Sipke Meindersma. De vierde prijs ging naar Hendrik Roel Woudstra en de uit Anjum afkomstige Janny Tilma.

In de winnaarsronde werd er vooral in de halve finale erg spannende gekaatst. Het niveau lag hoog in de partij tussen Halbe Mossel / Antje van der Wagen en Harm Sijtsma / Rennie Miedema. Halbe (de krachtpatser) en Antje namen een 4-1 voorsprong in deze partij, maar het was uiteindelijk toch het partuur van Harm en Rennie (nog altijd “in hiele tûke keatster”) dat aan het langste eind trok deze partij. Halbe en Antje verloren nipt met 5-5 en 6-4. Een prachtige kaatspartij.

De andere halve finale ging tussen Pieter Eele Kuitert en Diny Bouis, beide afkomstig uit Driesum en Adrie Grijpstra en Romke Idskema. Pieter en Diny bleken te sterk te zijn deze partij en wonnen dan ook verdiend met 5-2 en 6-2.

De finale was tussen Harm/Rennie en Pieter Eele/Diny. Het werd een spannende partij, waarin Harm en Rennie steeds op voorsprong kwamen, maar deze niet beet konden houden tot het eind. Pieter Eele en Diny kwamen met een enorme eindsprint en kwamen uiteindelijk met een uitslag van 5-4 6-6 als winnaars van de B-klasse uit de bus. De strijd om de derde en vierde prijs werd een strijd met alles aan de hang. Halbe en Antje, die het beste met de spanning om konden gaan, legden beslag op de derde prijs. Romke en Adrie moesten genoegen nemen met de vierde prijs.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A-klasse
Bij de A-klasse stonden 8 parturen op de lijst, met niet de minst-geringste namen. Hoofdklasser Johan van der Meulen was aanwezig om samen met Aukje van Kuiken te kaatsen en de twee jeugdige talenten Gosse Hellinga en Sip-Jaap Bos waren naar Ee afgereisd om een pearke te vormen met respectievelijk Klaske de Jong en Sjoukje Visser. Er werd gekaatst met een winnaars- en een verliezersronde. In de eerste omloop waren er geen verrassingen. De favorieten wonnen hun partijen en Aletta Sipma / Louis Keegstra hadden het wel erg makkelijk omdat Klaas Sipma na 1-1 moest afhaken met een liesblessure. Jammer voor Jeannet Sipma, omdat zij op dit moment in een bloedvorm verkeert.

In de tweede omloop ging het pearke Aukje van Kuiken / Johan van der Meulen door het oog van de naald tegen het pearke Aletta Sipma / Louis Keegstra. Laatstgenoemden wisten een 5-3 6-0 voorsprong niet om te buigen in een overwinning. De andere halve finale ging tusssen het pearke Klaske de Jong / Gosse Hellinga en Sjoukje Visser / Sip-Jaap Bos. Vele toeschouwers verwachten een spannende partij en dit kwam ook uit. Deze partij werd op 5-5 gelijk beslist in het voordeel van Sjoukje en Sip Jaap.

De finale in de winnaarsronde ging dus tussen Johan / Aukje en Sip-Jaap / Sjoukje. Johan van der Meulen was dan tweede op de PC in Franeker, maar wist samen met Aukje van Kuiken de favorietenrol waar te maken. Ze wonnen de finale dan ook, maar niet gemakkelijk met 5-4 en 6-4.

De finale in de verliezersronde ging tussen de parturen van Teake Kooistra / Janny Bouis en het gepromoveerde partuur van Foppe Marten de Haan / Marja (nu nog) Braaksma. Een spannende finale, waarin met name Teake Kooistra geen bal vertrouwd was. Hij had naar deze wedstrijd toegeleefd, en dat was te zien. Teake en Janny wisten dan ook beslag te leggen op de eerste prijs in deze verliezersronde.

Het Pearkekeatsen was wederom een groot succes!

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

06 augustus 2005: Federatiekaatsen in Ee
30 juli 2005: De Woudstra/Banga partij

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/