Vlasroute weer van start met speciale vlasdagen

Vlasroute 'Follow the blue line' gaat komende zaterdag weer van start. Tijdens de speciale vlasdagen op 13, 20 en 27 juli en 3 augustus staan de vrijwilligers in Blije, Ferwert, Holwerd en Ee van 10.00 tot 17.00 uur klaar om bezoekers alles te vertellen over vlas en de bewerking ervan. Ook worden er live-demonstraties gegeven. 

De vlasroute, van ongeveer 30 kilometer lang, vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. De tocht - langs de velden, de ambachten en design - begint bij de ambachtelijke textieldrukkerij Kleine-Lijn in Blije. Hier ontvangen bezoekers de gratis routekaart met tips en informatie. Nynke Runia, initiatiefneemster van de vlasroute, geeft in haar textieldrukkerij demonstraties van het bedrukken van linnen. Je kunt hier ook lekker sneupen in het winkeltje en gezellig een kopje thee of koffie drinken in de bijbehorende theetuin.

Machines en eendenkorven

Bij vlasdeskundige Hein Sterk in Ferwert staan vele vlasbewerkingsmachines uitgestald. Als geen ander kan Sterk vertellen over de vlasteelt en alles wat ermee te maken heeft. Hij komt namelijk uit een familie die zelf jarenlang vlas verbouwde in de tijd dat vlas nog een belangrijk landbouwproduct was in ons land. Door de bordjes te volgen richting Holwerd kom je uit in het 'swetshok' van Gjalt de Groot. Hij laat zien hoe je eendenkorven kunt maken van vlas. Naast vlechtwerker is De Groot ook schrijver, natuurliefhebber en verhalenverteller. Genoeg gespreksstof dus voor de deelnemers van de vlasroute.

Vlasboekjes en -koekjes

Bij Herberg De Waard kun je terecht voor een kopje koffie, een hapje van de kleine kaart of een uitgebreid diner. Het eten wordt met streekproducten bereid en geserveerd in het restaurant waar ook kunstwerken te bewonderen zijn met uiteraard een link naar vlas. In vlasmuseum It Braakhok in Ee staan de vrijwilligers klaar om de bewerking van vlas te demonstreren. Hier zijn ook vlasboekjes en vlaskoekjes te koop. Ook het populaire vlasservies van Dineke Taal is nog steeds verkrijgbaar, bij MOOIwerk in Dokkum. In Blije (nabij Kleine-Lijn) en Marrum (Ljouwerterdyk 2) zijn momenteel de vlasbloemen volop in bloei te zien, een prachtig gezicht.

Nog meer vlas

Vlasliefhebbers kunnen deze zomer ook genieten van de expositie 'Onderweg, de reis van het linnen' bij Tresoar in Leeuwarden. Bij Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren is te zien hoe je van lijnzaad lijnolie kunt maken. Ook is hier een expositie over vlas te bezichtigen die tot stand gekomen is in samenwerking met het vlasmuseum in Ee. 

Meer informatie: www.vlasroute.nl

Vlasmuseum It Braakhok mag weer open
Recordaantal bezoekers voor vlasmuseum Ee

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/