Onno Loonstra 19 december te gast bij Frysk FM

Onno Loonstra uit Ee is woensdag 19 december te gast bij Frysk FM. Hij staat momenteel op nummer 1 in de Frysk FM Top 10 met 'Eltsenien is oars'. Dit nummer is opgenomen met leerlingen van basisschool De Gearing in zijn dorp, onder leiding van muziekjuf Zwaanette Dijkstra. De nummer 1 hit is reden genoeg voor Frysk FM om dit nummer uit te brengen op de nieuwe cd: De Hits fan Frysk FM diel 4. Deze cd verschijnt nog voor de kerst.

Wie is Onno?

In Ee is hij inmiddels wereldberoemd dankzij de 'hit' Eltsenien is oars. Maar wie is Onno eigenlijk? Onno Loonstra is geboren en getogen in Dokkum (1967). Bij een Christelijk knapenkoor, waar Onno op jonge leeftijd meezingt, is waarschijnlijk de kiem gelegd voor zijn carrière. Pas tegen zijn veertigste werd gitaarspelen en zingen zijn passie. Wanneer hij zijn dochter naar haar gitaarles brengt, krijgt hij ook al snel een gitaar in zijn handen gedrukt. De enthousiaste gitaarleraar Roman Jaworski weet zelfs meerdere vaders zover te krijgen dat ze samen de coverband Progress starten. Het zelf schrijven van liedjes is ook een onderdeel van zijn 'huiswerk'.

In 2017 komt Onno's debuutalbum 'Earste simmer mei dy' uit. Op deze cd staat een mix van zelfgeschreven en vertaalde Friestalige nummers. De vertaalde nummers zijn van zijn inspirators George Brassens en Jacques Brel. De cd is opgenomen in samenwerking met Kees Bode bij de Sing-Sing studio in Metslawier.

In opdracht heeft Onno Loonstra ook liedjes geschreven. In 2016 'Sintrale As', over de gelijknamige nieuwe snelweg die in dat jaar is geopend. In 2018 voor de opening van het vlasmuseum een openingslied en bij de uitgave van het kinderboek 'Het meisje met de magische vlasbloem' het lied 'Eltsenien is Oars'.

Onno speelt op straatfestivals als de Pije Dei, bij evenementen als de Paardendagen, in verzorgingshuizen, op feesten en partijen. Ook is hij enkele malen te gast geweest bij radioprogramma's als Noarderwyn, Froskepôle en Op & Ut. Woensdag 19 december van 10.00 tot 11.00 uur is hij te gast bij Frysk FM.

Bron: www.frysk.fm

Recordaantal bezoekers voor vlasmuseum Ee
Rotterdamse studenten op bezoek in vlasmuseum

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/