Gastgezinnen gezocht voor scholieren vanuit de gehele wereld.

Ee,– In Ee is Stichting AFS Nederland op zoek naar gastgezinnen voor uitwisselingsscholieren. Wereldwijd bereiden tachtig jongeren zich via AFS voor op hun schooljaar in ons land. Eind augustus komen ze aan vanuit allerlei landen: van Italië tot Thailand, van Ecuador tot China en van Amerika tot Finland.

Intussen is het afwachten op bericht over het gastgezin voor jongeren als Ilán uit Mexico, Kai Nam uit Hong Kong en Shinta uit Indonesië. Vanuit al die verschillende achtergronden zetten zij de stap om onze taal en cultuur te leren kennen. Dat levert veel verrassingen en ontdekkingen op vanwege alles dat anders is: het weer, onze eetgewoonten, fietscultuur  en ons schoolsysteem.

Stroopwafels

Gastgezinnen maken van dichtbij mee hoe deze jongeren hier gewend raken en zich ontwikkelen. De pindakaas, stroopwafels en toetjes zijn al snel favoriet, het fietsen in weer en wind wat minder. De scholieren die volop meedraaien in het gewone dagelijkse leven thuis en op school, raken het snelste en beste geïntegreerd. Daarom vraagt AFS van gastgezinnen voor hen dezelfde rechten en plichten als andere kinderen in huis (zouden) hebben. Dat betekent: niet spijbelen, meehelpen met klusjes en ook meedoen aan gezinsactiviteiten. 

Ervaring

AFS Nederland heeft al sinds 1947 wereldwijd ervaring met de organisatie van uitwisselingen om onderling begrip tussen mensen uit verschillende culturen te stimuleren.

Bij deze non-profit uitwisselingsorganisatie krijgen gastgezinnen geen financiële vergoeding. Zij halen voldoening uit de interculturele ervaring, de internationale contacten en soms levenslang hechte relaties.

Vrijwilligers

Als non-profit organisatie is AFS vooral actief via vrijwilligers. Zij organiseren een beginkamp waar de jongens en meisjes elkaar beter kunnen leren kennen een paar weken na aankomst. Met een stoomcursus Nederlandse taal en cultuur en beproefde groepsactiviteiten helpen zij de buitenlandse jongeren verder op weg.

Tijdens de verdere uitwisseling geven vrijwilligers gezinnen, scholieren en scholen begeleiding. Ze organiseren culturele en actieve uitjes (stedentrips, schaatsen, wadlopen) en andere bijeenkomsten zoals een Sinterklaasfeest of barbecue.

Vrijwilligers komen op huisbezoek en helpen waar nodig. In de verdere aanmeldingsprocedure volgt voorlichting via handboeken en bijeenkomsten, een aanvraag VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) en overleg over de scholier die het beste in het gezin zou passen.

Kijk voor meer informatie op: www.afs.nl of neem contact op via de Regiovrijwilliger voor Fryslân: Antsje Schoenmakers Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0624342336.

Klik op "lees meer" voor een aantal foto's van de jongeren.

Uitnodiging Fawaka café
It Iester Nijs - Nr. 63 en Nr. 64

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/