Bolta Zathe een film gemaakt door Hannah Swart

 Hannah Swart (24) is geboren en getogen in Jouswier. Zij volgde een mbo-opleiding bij het Friesland College als documentairemaker. Nu zit zij op de HKU in Utrecht en heeft ze een tweede documentaire gemaakt voor Omrop Fryslân. We gaan met Hannah in gesprek over haar laatste film, Bolta Zathe.

Hoi Hannah, waar gaat Bolta Zathe over?

Bolta Zathe gaat over twee broers die samen een boerderij hebben vlakbij Oostrum. Samen maken ze een moeilijke tijd mee, onder andere omdat ze net in die periode dat ik daar kwam, hun koeien weg moesten doen.

Hoe kwam je erbij om deze film te maken?

De film is ontstaan zonder een vooropgezet idee. Ik was naar hen nieuwsgierig omdat ik aan de mestbult wel zag dat ze een andere bedrijfsvoering hadden. Dus ging ik er een keer naar toe, en zo maakte ik kennis met hen. Ik werd gefascineerd door wie zij zijn als mens en hoe zij op Bolta Zathe met elkaar leven.

Waarom vond je dat interessant?

De broers zijn heel anders dan ik, en dat vond ik in eerste instantie verwarrend en spannend. Elke keer als ik kwam filmen waren er toch momenten die mooi waren en die ervoor zorgden dat we een band kregen. Ondanks dat zij door een hele zware tijd gaan, en fysieke en mentale problemen ervaren, konden we lachen en normaal met elkaar praten. Ik heb hierdoor geleerd dat het goed is om niet weg te kijken.

Bolta Zathe gaat 11 november als FryslânDok in première op het Noordelijk Filmfestival. De film is genomineerd voor 'Noorderkroon - Beste documentaire 2023'. Ook is de film in twee delen te zien op Omrop Fryslân en op NPO2.

Deel 1, 11 november op NPO 2 om 15:30 , 12 november herhaling op Omrop Fryslân.

Spectaculaire Sinterklaas intocht Ie
Sint Maarten

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.dorp-ee.nl/